Lammklämma med pulled lamb
Pulled lamb är lammkött som fått tillagas under flera timmar i ugnen på svag värme, köttet blir så mört att det inte behöver delas med kniv. Servera köttet med picklad rödlök, sallad och vitlökssås i tunnbröd.
Till 6-8 portioner
ca 2,5 kg lamm med ben (tex. lägg, hals, bog mm)
1 dl bbq-sås
1 dl ketchup/chilisås
1 msk grillkrydda
2 msk honung
1 gul lök
3 st vitlöksklyftor
Börja med att skiva löken och hacka vitlöken, stek på svag värme i en stekpanna ett par minuter. Rör ihop bbq-sås, ketchup/chilisås, grillkrydda och honung i en skål. Tillsätt den stekta löken.
Lägg köttet i en stor ugnsfast gryta med lock (ugnsform täckt med folie fungerar också bra). Häll såsblandningen över och lägg på locket.
Stek på 125 grader i 6-8 timmar.
Förbered picklad rödlök, vitlöksås och tunnbrödet under tiden köttet tillagas (recept nedan). Finfördela köttet med en gaffel. Servera med picklad rödlök, sallad, avokado, gurka och vitlöksås i tunnbröden.
Picklad rödlök:
1,5 rödlök
0,25 dl ättikssprit (12%)
0,5 dl strösocker
0,75 dl vatten
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, grovmalen
Skiva rödlöken tunnt och lägg i en skål som tål varmt vatten.
Koka upp ättika, socker och vatten. Tillsätt salt och peppar.
Häll den varma blandningen över rödlöken och rör om.
Täck skålen med plastfolie. Låt svalna och förvara sedan i kyl.
Favoritgryta
Revbensspjäll
ca 1,5 kg revbenssjäll av lamm
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Glaze
1 dl svartvinbärsgelé
1 msk dijonsenap
1 tsk senap
0,5 dl japansk soja, Mrs Chengs
Putsa bort överflödigt fett. Gnid in spjället med salt och peppar.
Lägg spjället i en ugnssäker form med bendidan uppåt. Stek spjället mitt i ugnen, 175 grader, i 1-1,5 timme eller tills benrn lossnar lätt och köttet känns klart.
Värm vinbärsgelén i en kastrull ihop med övriga ingredienser till glazen.
Pensla bensidan med glazen och stek i ugnen i 2 min. Vänd sedan spjället och pensla andra sidan och stek ytterligare i 2 min. Upprepa ytterligare 2 gånger per sida.
Skär spjället mellan revbenen i lagom stora bitar, serveras varma eller kalla.
Grillade lammrevbensspjäll
1,5 kg revben av lamm
1,5 liter vatten
3 msk kycklingfond
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn,
5 svartpepparkorn
salt
Glaze
4 msk honung
3 msk kycklingfond
3/4 dl kinesisk soya
1/2 dl vit balsamvinäger
Svartpeppar
Maizena redning
Gör så här
Mät upp ca 1,5 liter vatten i en stor gryta. Tillsätt fond, salt och kryddor, låt koka upp. Putsa under tiden bort det yttersta fettlagret från köttet och dela revbenet i 2-3 bitar och lägg sedan ner i grytan. Se till att buljongen täcker revbenen, fyll annars upp med mer vatten. Låt sjuda under lock i ca 1 timme eller tills köttet börjat släppa från benen.
Blanda alla ingredienserna till glazen utom maizena redningen i en kastrull. Koka ihop och red sedan av med Maizena. Smaka av med salt.
Sätt ugnen på 250 grader grill eller tänd grillen för en ännu godare smak.
Pensla revbenen i glazen och lägg på en plåt med bakplåtspapper (eller direkt på gallret på grillen). Se till att du täckt revbenen ordentligt med glaze. Sätt in i ugnen/lägg på grillen och låt grillas i ca 5 minuter. Vänd köttet och pensla på resterande glaze. Grilla i ytterligare ca 5 minuter.
Servera med klyftpotatis, sallad, grillad sparris och fetaostsås (rör ihop 2 dl creme fraiche, 150 g fetaost (finfördelad), 1 klyfta vitlök, nymald svartpeppar).